- 10 Temel Mineral
- Vücudunuzun Hangi Minerallere İhtiyacı Var?
- II. 10 Temel Mineral
- III. Temel mineraller nedir?
- II. 10 Temel Mineral
- V. Mineral Eksikliğinin Emareleri ve Semptomları
- VI. Kafi Mineral Iyi mi Elde Edilir
- VII. Mineraller Açısından Varlıklı Besinler
- VIII. Mineral Etkileşimleri
- IX. Mineral Etkileşimleri
Mineraller, vücudunuzun muntazam emek vermesi için gereksinim duyduğu temel besinlerdir. Kalp atışlarınızı tanzim etmek, kuvvetli kemikler kurmak ve kanınız vasıtasıyla oksijen taşımak şeklinde oldukca muhtelif vücut süreçlerinde rol oynarlar.
Vücudunuzun gereksinim duyduğu 10 temel mineral vardır: kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum, klorür, demir, çinko, bakır ve selenyum.
Her mineral vücudunuzda değişik bir rol oynar. Sözgelişi, kalsiyum kuvvetli kemikler ve dişler kurmak için gereklidir, fosfor enerji üretiminde rol oynar ve magnezyum kalp atış hızınızı düzenlemeye destek verir.
Temel bir mineralden kafi oranda almazsanız, eksiklik geliştirebilirsiniz. Mineral eksiklikleri bitkinlik, kas zayıflığı ve kemik kaybı şeklinde muhtelif esenlik problemlerine niçin olabilir.
Temel minerallerden yeterince almanın en iyi yolu, muhtelif meyve, sebze ve tam tahıllar içeren sıhhatli bir rejim uygulamaktır. Ek olarak, birtakım mineralleri güçlendirilmiş besinlerden ve rejim takviyelerinden de alabilirsiniz.
10 Temel Mineral
İşte vücuttaki temel işlevleriyle beraber 10 temel mineralin sıralaması:
- Kalsiyum: Kuvvetli kemikler ve dişler oluşturur, kalp atış hızını düzenler
- Fosfor: Kuvvetli kemikler ve dişler oluşturur, enerji üretiminde rol oynar
- Magnezyum: Kalp atışlarını düzenler, kasların gevşemesine destek verir
- Potasyum: Kan basıncını düzenler, kasların kasılmasına destek verir
- Sodyum: Sıvı dengesini düzenler, kasların kasılmasına destek verir
- Klorür: Sıvı dengesini düzenler, mide asidinin üretilmesine destek verir
- Demir: Kan yöntemiyle oksijen taşır, kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine destek verir
- Çinko: Bağışıklık sisteminin muntazam çalışmasına destek verir, yaraların iyileşmesine destek verir
- Bakır: Bağışıklık sisteminin muntazam çalışmasına destek verir, kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine destek verir
- Selenyum: Bağışıklık sisteminin muntazam çalışmasına destek verir, hücreleri hasardan korur
Vücudunuzun Hangi Minerallere İhtiyacı Var?
Vücudunuzun gereksinim duyduğu her mineralin miktarı yaşınıza, cinsiyetinize ve aktivite seviyenize bağlı olarak değişmiş olur. Aşağıda temel minerallerin tavsiye edilen günlük alımına (RDI) ait genel bir rehber verilmiştir:
Mineral | Yetişkinler için RDI (19+ yaş) |
---|---|
Kalsiyum | 1.000 mg |
Fosfor | 700 mg |
Magnezyum | 400 mg |
Potasyum | 4.700 mg |
Sodyum | 2.300 mg |
Klorür | 2.300 mg |
Ütü | 8 mg (hanımefendiler) / 11 mg (erkekler) |
Çinko | 11 mg (hanımefendiler) / 16 mg (erkekler) |
Bakır | 900 mcg |
Selenyum | mcg |
Mühim olan
Hususiyet | Yanıt |
---|---|
Temel Mineraller | Kalsiyum, Fosfor, Potasyum, Sodyum, Klorür, Magnezyum, Demir, Çinko, İyot, Selenyum |
Sağlık İçin Mineraller | Kemik sağlığı, kas fonksiyonu, sinir fonksiyonu, sıvı dengesi, tansiyon düzenlemesi, bağışıklık fonksiyonu, enerji üretimi, hücre bölünmesi |
Mineraller Sıralaması | Kalsiyum, Fosfor, Potasyum, Sodyum, Klorür, Magnezyum, Demir, Çinko, İyot, Selenyum |
Minerallerin Yararları | Kemik sağlığı, kas fonksiyonu, sinir fonksiyonu, sıvı dengesi, tansiyon düzenlemesi, bağışıklık fonksiyonu, enerji üretimi, hücre bölünmesi |
Mineral Eksikliği | Osteoporoz, kas krampları, bitkinlik, kabızlık, yüksek kan basıncı, guatr, anemi, zayıflamış bağışıklık fonksiyonu, bitkinlik |
II. 10 Temel Mineral
10 temel mineral şunlardır:
- Kalsiyum
- Fosfor
- Magnezyum
- Ütü
- Çinko
- Selenyum
- İyot
- Bakır
- Manganez
- Florür
III. Temel mineraller nedir?
Temel mineraller, vücudun muntazam emek vermesi için ufak miktarlarda gereksinim duyduğu besinlerdir. Kan basıncını tanzim etmek, kemik kurmak ve sinir uyarılarını iletmek şeklinde muhtelif vücut fonksiyonlarında rol oynarlar.
10 tane temel mineral vardır: Kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, klorür, demir, çinko, bakır ve selenyum.
Vücut kendi başına temel mineralleri üretemez, bu nedenle bunlar beslenme yöntemiyle alınmalıdır. Kafi temel minerali almanın en iyi yolu muhtelif sıhhatli yiyecekler yemektir.
Birtakım yiyecekler muayyen temel minerallerin iyi kaynaklarıdır. Sözgelişi, süt ve yoğurt iyi kalsiyum kaynaklarıdır, koyu yapraklı yeşillikler ise iyi magnezyum kaynaklarıdır.
Rejiminizden kafi oranda temel mineral almıyorsanız, mineral takviyesi almanız gerekebilir. Sadece, birtakım takviyeler ilaçlarla ya da öteki esenlik durumlarıyla etkileşime girebileceğinden, herhangi bir takviye almadan ilkin doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
II. 10 Temel Mineral
10 temel mineral şunlardır:
- Kalsiyum
- Klor
- Magnezyum
- Fosfor
- Potasyum
- Sodyum
- Sülfür
- Ütü
- Çinko
Bu mineraller vücutta muhtelif roller üstlendikleri için iyi esenlik için gereklidir, bunlardan bazıları şunlardır:
- Kemik ve diş yapımı
- Sıvı dengesinin korunması
- Sinir ikazlarının iletilmesi
- Enerji üretmek
- Enfeksiyonla savaşım
Sağlığınızı koruyabilmek için bu mineralleri beslenmenizde kafi oranda almanız önemlidir.
V. Mineral Eksikliğinin Emareleri ve Semptomları
Mineral eksikliği, tamamlanmamış olan muayyen minerale bağlı olarak muhtelif semptomlara niçin olabilir. Mineral eksikliğinin birtakım yaygın semptomları şunlardır:
- Tükenmişlik
- Zayıflık
- Kas krampları
- Baş ağrıları
- Baş dönmesi
- Kabızlık
- Depresyon
- Anemi
- Osteoporoz
Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, öteki ihtimaller içinde sebepleri elemek ve herhangi bir mineral eksikliğiniz olup olmadığını belirlemek için doktorunuza görünmeniz önemlidir.
VI. Kafi Mineral Iyi mi Elde Edilir
Kafi mineral almanın en iyi yolu, muhtelif meyve, sebze ve tam tahıllar içeren sıhhatli bir rejim uygulamaktır. Birtakım yiyecekler muayyen minerallerin bilhassa iyi kaynaklarıdır. Sözgelişi, süt ürünleri iyi bir kalsiyum deposudur, koyu yapraklı yeşillikler iyi bir demir deposudur ve deniz ürünleri iyi bir çinko deposudur.
Muayyen bir mineralden yeterince alamadığınız hikayesinde endişeleniyorsanız, doktorunuzla mineral takviyesi almak hakkındaki konuşabilirsiniz. Sadece, mineral takviyelerinin sıhhatli bir diyetin yerine alınmaması icap ettiğini unutmamak önemlidir.
VII. Mineraller Açısından Varlıklı Besinler
Aşağıda her bir temel mineral açısından varlıklı olan yiyeceklerin sıralaması yer verilmiştir:
- Kalsiyum: Süt ürünleri, koyu yapraklı yeşillikler, brokoli, badem, sardalya
- Fosfor: süt ürünleri, et, balık, fasulye, fındık
- Magnezyum: yapraklı yeşillikler, kuruyemişler, tohumlar, tam tahıllar
- Demir: et, balık, kümes hayvanları, fasulye, mercimek, koyu yapraklı yeşillikler
- Çinko: Et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, fasulye, fındık
- Selenyum: deniz ürünleri, Brezilya fıstığı, et, kümes hayvanları
- Bakır: kabuklu deniz ürünleri, fındık, tohumlar, tam tahıllar
- İyot: deniz ürünleri, süt ürünleri, iyotlu tuz
- Florür: su, çay, balık
Vücudumuz için lüzumlu bütün mineralleri kafi oranda alabilmek için bütün gıda gruplarından muhtelif besinler tüketmek önemlidir.
VIII. Mineral Etkileşimleri
Mineraller birbirleriyle muhtelif şekillerde etkileşime girebilir. Birtakım mineraller öteki minerallerin emilimini iyileştirmeye destek olabilirken, ötekiler emilimine müdahale edebilir. Sözgelişi, kalsiyum demir emilimini iyileştirmeye destek olabilirken, fitik asit (birtakım bitkisel gıdalarda bulunur) hem kalsiyumun bununla birlikte demirin emilimine müdahale edebilir.
Mineral takviyeleri alırken bu etkileşimlerin bilincinde olmak önemlidir, bu sebeple bir mineralden oldukca fazla almak başka bir mineralin eksikliğine yol açabilir. Sözgelişi, oldukca fazla kalsiyum almak demir eksikliğine yol açabilir.
Mineral takviyesi alıyorsanız, doğru dozları aldığınızdan ve herhangi bir mineralden oldukca fazla almadığınızdan güvenli olmak için doktorunuzla ya da diyetisyeninizle görüşmeniz önemlidir.
IX. Mineral Etkileşimleri
Mineraller birbirleriyle muhtelif şekillerde etkileşime girebilir. Birtakım mineraller vücutta emilim için rekabet edebilir, kısaca bir mineralden oldukca fazla almak ötekinin emilimini azaltabilir. Sözgelişi, kalsiyum ve demir emilim için rekabet eder, bu yüzden oldukca fazla kalsiyum almak demir emilimini azaltabilir.
Öteki mineraller birbirlerinin etkilerini çoğaltmak için beraber çalışabilir. Sözgelişi, çinko ve bakır her ikisi de kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir ve bu tarz şeyleri beraber almak demir emilimini iyileştirmeye destek olabilir.
Takviyeler alırken mineraller arasındaki ihtimaller içinde etkileşimlerin bilincinde olmak önemlidir. Birden fazla takviye alıyorsanız, herhangi bir mineralden oldukca fazla almadığınızdan ve doğru mineral dengesini aldığınızdan güvenli olmak için doktorunuzla ya da kayıtlı bir diyetisyenle görüşmeniz önemlidir.
S: Temel mineraller nedir?
A: Temel mineraller, vücudun kendi haline üretemediği ve beslenme yöntemiyle katılması ihtiyaç duyulan minerallerdir. Bu mineraller içinde kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, klorür, demir, çinko, bakır ve selenyum bulunur.
S: Mineral eksikliğinin emareleri nedir?
A: Mineral eksikliğinin emareleri ve semptomları, tamamlanmamış olan muayyen minerale bağlı olarak değişebilir. Mineral eksikliğinin birtakım yaygın semptomları içinde bitkinlik, kas güçsüzlüğü, kemik ağrısı ve saç dökülmesi bulunur.
S: Kafi minerali iyi mi alabilirim?
A: Diyetinizde kafi mineral almanın birçok yolu vardır. Tamamı iyi mineral kaynakları olan muhtelif meyve, sebze ve tam tahıllar yiyebilirsiniz. Ek olarak mineral takviyeleri de alabilirsiniz, sadece herhangi bir takviye almadan ilkin doktorunuzla görüşmeniz önemlidir, bu sebeple birtakım mineraller ilaçlarla etkileşime girebilir.
0 Yorum